Therapie Verlies en Rouwverwerking | Leiden

Veel mensen denken bij rouw aan het verlies van een dierbare. Het is ook zeer ingrijpend als iemand overlijdt die je lief is. Je kunt echter veel meer verliezen wat waardevol voor je is. Ook een verbroken relatie, ontslag, een of meerdere miskramen, verlies van een lichaamsdeel of -functie, dementie van je partner, arbeidsongeschiktheid of ongewilde kinderloosheid zijn vormen van verlies die je diep in je ziel kunnen raken. Verlies dat rouw met zich mee breng.

Rouw is de achterkant van de liefde

In ons leven zoeken wij naar verbinding, verbinding met andere mensen en verbinding met werk en andere bezigheden. Het geeft inhoud en betekenis aan ons bestaan. Leven is daardoor echter ook verliezen en afscheid nemen. Daarom zeg ik wel dat rouw de achterkant is van de liefde, de andere kant van de medaille, de prijs die we betalen voor ‘houden van’.

Je kunt om veel dingen rouwen, er valt zo veel te verliezen in een mensenleven. Een verlies kan zo diep kunnen raken dat je hele wezen schudt. En hoe moet je dan weer verder met jezelf?

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies is iets wat iedereen vroeg of laat tegenkomt in het leven. Rouwen is daarbij het natuurlijke proces dat je in staat stelt verlies te verwerken, en jezelf aan te passen aan die totaal veranderde situatie. In de regel kunnen mensen die verliesverwerking zelf vorm geven. Maar niet altijd. Soms blijft het rouwproces steken en kom je er zelf, of met je naasten niet uit.

Als het stagneert…

Je kunt je opgesloten voelen in de pijn, los van alles en iedereen. In het begin ben je de pijn en word je er volledig door in beslag genomen. Bij rouwen kom je ook veel verschillende emoties tegen, zoals verdriet, hulpeloosheid, onmacht, woede, schuld, angst, maar ook opluchting, berusting en blijdschap. Als je deze emoties onderdrukt, bijvoorbeeld omdat je vindt dat je sterk moet zijn, maakt dit het een energievretend proces.

Dit maakt dat je oververmoeid raakt en je prikkelbaar voelt. Je verliest je levensenergie en soms het vertrouwen in het leven. Ook kun je je angstig voelen of in paniek raken. Je kunt schrikken van reacties van jezelf, bijvoorbeeld van de woede die je voelt of de overweldigende onmacht.

De draad weer oppakken

Het verlies kun je niet ongedaan maken, dat zal altijd blijven. Wel kan ik je helpen om de stappen in het rouwproces te maken waardoor je weer verbinding maakt met jezelf, je leefomgeving en het leven. Als je de tijd neemt om te rouwen, en in dit proces toe laat hoeveel je hebt lief gehad, kom je weer bij jezelf en kun je verder.

In het rouwproces is er aan de ene kant aandacht voor het verlies. Je staat op verschillende manieren stil bij het verlies en herinnert datgene of de persoon die zo waardevol voor je was. Aan de andere kant is er aandacht voor het herstel. Hoe pak je je dagelijkse leven weer op en geef je het opnieuw vorm. Beide aspecten vragen aandacht. Op het moment dat je een van de twee onderbelicht laat raak je uit balans.

Ik leer je met je verlies om te gaan

Rouw nemen en zingeving zijn met elkaar verbonden. In mijn begeleiding kun je inzicht krijgen in hoe je met je verlies weer op weg kan gaan. Je leert de wereld opnieuw kennen. Het weefsel van het leven moet in feite opnieuw geweven worden. Jouw levensverhaal heeft een nieuwe wending gekregen, je staat voor de taak er betekenis aan te geven en te zorgen voor de voortgang van je eigen levensverhaal.